0%

Koupili jste si své první horské kolo, přilbu a přemýšlíte, jaké další kroky byste měli podniknout? Nebojte se, mnoho lidí si tím už prošlo, dokonce i naši nejlepší cyklisté z KROSS Orlen Cycling Team. Samozřejmě, že nebudete hned jezdit jako Bartek Wawak nebo Ondra Cink, ale už při menším sebezapření můžete pocítit radost ze zdolávání prudkých stoupání na širokém plášti. Při sjezdu se pak už nebudete muset bát, že vaše technika jízdy může přispět ke zničení vašeho kola.

Za prvé je potřeba mít cyklistickou přilbu 

Každá úspěšná jízda na kole začíná nasazením helmy. Vím, že spousta lidí stále rezignuje z této ochrany hlavy, ale při jízdě v terénu je to docela hazard! Jízda na horském kole nevyžaduje specializovanou helmu. Stačit bude v podstatě jakákoliv přilba, kterou máte k dispozici. Pokud si však chcete jízdu užít naplno, tak je potřeba maximálně dbát o svou bezpečnost. Vyplatí se vybrat přilbu, která se bude co nejvíce odpovídat vaší cyklistické disciplíně.

MTB helma je ve srovnání se silniční helmou mnohem odolnější. Díky tomu dokáže účinněji ochránit i ty nejzranitelnější části hlavy během každé jízdy. Velice často se k přilbě přidává také hledí. Tento doplněk chrání oči před slunečními paprsky, které nepříjemně oslňovat při jízdě v terénu. Ideálním příkladem helmy, která je vhodná pro jízdu na MTB kolech, je KROSS Sentiero DLX.

Horská kola pro začátečníky

Pokud ještě horské kolo nemáte, tak vás asi bude zajímat, jak vlastně máte své dobrodružství s MTB koly začít. Podle mnoha názorů, které lze najít na internetu nebo na diskusních fórech, k tomu nepotřebujete mít zrovna kolo s pohonem Shimano XTR nebo SRAM Eagle. Tyto pohony můžou totiž někdy stát více než nejedno dražší kolo.

Horská kola pro začátečníky by měla být především vybavena kotoučovými brzdami. To by v dnešní době měl být už standard, který by měl poskytovat plnou kontrolu nad kolem při jízdě v terénu. K tomu, abyste měli dobrý pocit z jízdy a zdolávání horských cest, nepotřebujete přehazovačky s dvanácti převody, ani rám z nejlehčí karbonové slitiny. Stačí vám jen hliníkové kolo, které bude rozvíjet, vaše schopnosti. Spolu s tím budete pak postupně kolo vylepšovat o nové komponenty, které budou co nejlépe vyhovovat vašemu jízdnímu stylu. Pokud chcete zažít opravdové dobrodružství se soutěžním kolem, tak vám můžeme doporučit model KROSS Level 6.0. Pokud si naopak chcete užít jízdu v horách, tak nejlepším řešením pro vás budou kola z řady KROSS Hexagon nebo Lea.

Základní technika jízdy na horském kole

Technika jízda na kole zahrnuje velice širokou škálu dovedností, které si osvojíte postupem času. Hodně také záleží na tom, jaký typ horského kola si nakonec vyberete. Níže bych se však s vámi rád podělil o některé důležité rady, které se mi podařilo získat od našich závodníků z KROSS Orlen Cycling Teamu:

  • Uvolněte se – není nic horšího než strach z každé překážky nebo sjezdu, který se vám po cestě vyskytne. Pokud se obáváte, že nezvládnete určitý úsek trasy během vaší jízdy, tak sami sebe připravíte o celkový, dobrý zážitek z jízdy.
  • Myslete o brzdách – hydraulické kotoučové brzdy v MTB kole jsou geniálním vynálezem. Díky němu budete moci bez problémů ovládat své kolo za jakýchkoliv podmínek a za jakékoliv situace. Nesmíte ale zapomenout o tom, že nabízejí velkou brzdnou sílu. Musíte se je tedy naučit dobře používat. Nedržte je křečovitě dlaň na brzdové páčce. Mohlo by to způsobit katastrofu. Pamatujte o tom, co jsem už zde uvedl, důležité je být uvolněný! Pokud budete dostatečně uvolnění, tak se vám bude snadněji jezdit.
  • Hlídejte si tlak v pláštích kola – pláště v horském kole nemusejí být zrovna tvrdé. Kolo tvrdé jako beton je jeden z největších mýtů. Díky menšímu tlaku v pláštích budete pro vás snazší překonávat překážky. Kromě toho se zlepší také přilnavost během celé jízdy. A lepší přilnavost znamená větší bezpečnost.
  • Postarejte se o správnou pozici na kole – během jízdy na horském kole záleží hodně také na vaší pozici. Proto se musíte postarat o to, aby byla co nejlepší. Vyberte si ideální velikost sedla a nastavte jeho pozici v závislosti na přední a zadní ose. Díky tomu budete moc jednodušeji manévrovat celým kolem.
  • Dýchejte! – Nikdy nezapomínejte na správné dýchání během jízdy. Tato rada na první pohled vypadá velice směšně, ale pokud jste v jízdě na horském kole začátečníci, tak vám spousta věcí může dělat zezačátku problémy. Při správném dýchání budete více uvolnění a lépe se vám pojede.

A co takhle zkusit nášlapné pedály?

Horská cyklistika je velice často ztotožňována s klipsovými pedály. Tyto pedály jsou ideálním doplňkem každého kola. Pokud ale s tímto sportem teprve začínáte, vyplatí se s jejich montáží chvíli počkat. Nejprve se s novým doplňkem dobře seznamte a získejte trochu jistoty v terénu s platformovými pedály. Zapínání přijde na řadu později.

Seznamte se nejkrásnějšími stránkami našeho života

Horská cyklistika umožňuje poznat celý svět, a to z úplné jiné stránky. Díky horskému kolu se totiž můžete dostat tam, kde se s normálním kolem nepodíváte. Můžete obdivovat krásné lesy, horské štíty. Všechno to čeká na vás. Tyto nejkrásnější místa budou na vás čekat. Stačí jen nabrat zkušenosti a naučit se nové věci. Tak na co ještě čekáte, sedněte si na vaše nové horské kolo a začněte procvičovat nejdůležitější prvky své techniky jízdy ještě dnes!