0%

Konečně je tu jaro! Během tohoto krásného ročního období, byl by skoro hřích nevyrazit si na cyklo výlet. A proč na takovou výpravu nevzít i svou ratolest, která by tak získala nezapomenutelné zážitky. Pokud však nevíte, jak své dítě pohodlně a bezpečně převážet pomocí cyklosedačky, buďte bez obav. Máme pro vás několik rad a tipů, které vám pomohu najít ty správné odpovědi. Můžeme začít?

Cyklosedačka – kdy začít brat naše děti na společné projížďky?

Hledáte pohodlnou alternativu k autu, ale nevíte, jak můžete bezpečně převážet vaše dítě? A možná chcete vzít svou ratolest na dlouhý cyklistický výlet, během kterého mu ukážete ty nejkrásnější kouty naší země? A nejen to! Odedneška…Můžete cokoliv! V dnešním příspěvku vám přiblížíme téma dětských cyklosedaček. Můžete zde najít informaci o tom jakým způsobem vám mohou pomoci s každodenními povinnostmi a víkendovými příjemnostmi. Jdeme na to!

Od kdy může dítě jezdit v cyklosedačce?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď Je důležité vědět, že každé dítě se vyvíjí jiným tempem. Existuje však několik tipů, které vám napoví, jestli je už dítě připraveno na jízdu v cyklosedačce. Dítě by mělo především sedět samostatně a ve stabilní poloze. Mělo by také samo udržet hlavu ve vzpřímené poloze. Proto nedoporučuji dávat dítě do cyklosedačky zhruba do té doby, než se bude schopné samo posadit. Raději počkejte a dejte mu čas, na to aby si tuto novou věc dobře osvojilo. Na cyklo výlety bude ještě dost času!

Pokud chcete vzít dítě s sebou, přestože ještě nedokáže samo sedět, je lepší vybrat si cyklistický vozík. Dobrým řešením je například konstrukce značky KROSS Freedom.

Jak vybrat dětskou cyklosedačku?

Správná cyklosedačka je pro vaše dítě nesmírně důležitá věc! Než však přejdeme k tomu, jak vybrat vhodnou cyklosedačku, která zajistí vašemu dítěti dostatečné pohodlí, je důležité nejdřív vědět, jak se vůbec připevní k vašemu kolu.

Cyklosedačky můžeme rozdělit na dva typy. A to sedačky montované na sedlovku a sedačky montované na zadní nosič. Výběr správné sedačky tedy závisí na tom, jestli má vaše kolo zadní nosič nebo jestli ho teprve plánujete zamontovat. Musíte však pamatovat o tom, že ne každá cyklosedačka montovaná na zadní nosič bude vhodná přesně pro váš nosič. Důležitá je zde šířka zadního nosiče. Některé cyklosedačky jsou totiž vhodné pro užší nosiče a jiné zase pro širší.

Jak jsem psala již dříve, u cyklosedaček montovaných na sedlovou trubku je nejdůležitější, aby rám kola byl vyroben z hliníku nebo oceli a také aby měl kulatý tvar. Většina turistických a městských kol je vlastně z těchto materiálů vyrobena. Pokud plánujete dětskou cyklosedačku namontovat na horské nebo silniční kolo, vyplatí se předem ověřit, zda lze montážní objímku vůbec na rám namontovat.

Především pak doporučuji, aby byla cyklosedačka vybírána ke kolu, a ne kolo k sedačce. Nezapomeňte, že na to je nejlepší vlastně hliníkové nebo ocelové kolo, které má kulatou sedlovou trubku. Pokud máte ale například karbonové kolo, tak si budete muset pořídit přívěs za kolo. Karbon totiž nemá rád příliš velký tlak a velká síla při montáži cyklosedačky může skončit dokonce i poškozením samotného rámu.

Jakou dětskou cyklosedačku vybrat

Na trhu je k dispozici mnoho různých cyklosedaček, které se liší různými řešeními. Jednotlivé modely se také vyznačují různými zlepšováky, zvlášť pokud jde o možnost demontáže z kola, například v momentu, kdy ho nějakou dobu nebudeme potřebovat. Vrátím se tedy k otázce, jakou dětskou cyklosedačku si vybrat?

Prvním a nejdůležitějším kritériem by měla být bezpečnost vašeho dítěte. Nezapomeňte, že cyklosedačka by měla splňovat příslušné normy. V Polsku je to například norma EN-14344. To znamená, že cyklosedačka je určena pro použití s klasickým kolem nebo elektrokolem a umožňuje vozit dítě o hmotnosti od 9 do 22 kilogramů.

Další neméně důležitou věcí je, aby byla cyklosedačka vybavena bezpečnostními pásy. Takovým nepsaným standardem jsou tříbodové pásy. Je důležité vědět, že pětibodové pásy usnadňují držení dítěte ve správné poloze. Ujistěte se, aby měl vámi vybraný model nastavitelné stupačky s popruhy, které zabrání zachycení nohou dítěte o zadní kolo vašeho kola. Některé cyklosedačky mají také přídavné odrazky pro lepší viditelnost na cestě.

Za pozornost rovněž stojí fakt, že operka hlavy cyklosedačky by měla být vždy o něco vyšší. Zajistí to vašemu dítěti větší komfort při jízdě, ale především podepře hlavu vašemu dítěti ve chvíli, kdy to bude nejvíce potřebovat.

Zajímavý a dostupný mechanismus, který má například dětská cyklosedačka KROSS Guppy, je systém RS. Tento systém umožňuje naklonit opěrku až o 20 stupňů, což efektivně zlepšuje pohodlí dítěte během jízdy a usnadňuje mu nalézt nejpohodlnější polohu v cyklosedačce.

Musí mít dítě přilbu v cyklosedačce?

Velice častou otázku, kterou si mnoho rodičů neustále klade je, zda by dítě při jízdě v cyklosedačce nemělo mít na hlavě přilbu. Zde odpověď znovu nebude jednoznačná a zní tedy: záleží

Mnoho odborníků doporučuje jezdit s přilbou. Je však třeba poznamenat, že cyklosedačky jsou velice často tvarovány tak, že už nejsou ani moc pohodlné. Můžete si však všimnout, že velice často jsou dětské cyklosedačky vyprofilované takovým způsobem, že při použití ochrany hlavy je možné cítit velké nepohodlí. Hlavička dítěte se může, ale nemusí naklánět dopředu, což může být pro dítě nepříjemné. Proto může nasazení přilby na hlavu dítěte způsobit potíže při hledání ideální polohy v cyklosedačce. Za zmínku stojí i to, že

většina bezpečnostních testů prováděných na dětských cyklosedačkách nepočítá s možností, že by dítě mohlo mít na hlavě dětskou přilbu. Nezapomeňte, že to pokaždé záleží na rozhodnutí samotného rodiče. Má tedy dítě mít přilbu na hlavě při každé jízdě v dětské cyklosedačce? Rozhodnutí je na Vás.

Vyrazte na výlet se svým dítětem

Bez ohledu na to, zdali vozíte svoji ratolest v cyklosedačce do školky nebo jedete jen na výlet, měli byste si nejdřív dobře osvojit nově používanou věc. Dětská cyklosedačka je skvělý doplněk kola, s kterým si užijete spoustu zábavy a navštívíte mnoho překrásných míst! Můžete nejdřív začít krátkými projížďkami, při kterých si dítě zvykne na svou novou cyklosedačku. Díky tomu budete mít jistotu, že si vaše dítě užije jízdu stejně jako vy.